Luang Prabang

13.June 2008 - Laos


Hallo allemaal!

Hier een van de laatste !!! berichtjes uit Azie!
Op dit moment zitten we in Luang Prabang in centraal Laos. Heel gezellig stadje. Woensdag is Koen hier geheel onverwachts geland en samen gaan we de laatste weken in Laos en misschien noord Vietnam doorbrengen!
Ik ben hier trouwens al bekend! Op donderdag ben ik, samen met Lise (Belgisch meisje) en Alex (Canada) een fotoshoot mogen gaan doen voor Tiger Trails. Dit is een organisatie die verschillende tours en trekkings aanbiedt in Laos. We liepen op een avond door het stadje, waar Lise plots zag 'free tour'. Wat bleek? Ze zochten (mooie hihi) mensen om een nieuwe tour voor hun te promoten. Wat moesten we doen? Drie paar kleren meenemen en aanwezig zijn om acht uur smorgens; Dat was alles. De hele dag was volledig gratis voor ons, inclusief lunch. We vertrokken smorgens richting de rivier waar we gingen kayakken. Daar moest ik doen alsof ik druk bezig was om een kayak in het water te trekken....hihi. Daarna zijn we gewoon de rivier mogen afvaren, waar op de oevers de fotograaf klaar stond om fotos te nemen van ons. We waren echter te snel bij de stroomversnellingen en hij had geen goede fotos kunnen nemen. Dus moesten we terug de minivan in, en terug bij af beginnen. 'Don't forget to laugh and make funny faces when you reach the rapids' was de tip. Dus als echte fotomodellen deden we de shoot opnieuw met de tips in ons achterhoofd! Daarna kregen we lunch in het elephant camp en zijn we op de olifanten mogen gaan rijden. De olifanten reageren op het woordje 'oet' (fonetisch) door hun linker voorpoot op te heffen. Je moet dan via zijn poot jezelf naar boven optrekken, en dit door je aan het oor van de olifant vast te houden. Echt niet zo handig en eens ik boven was bleek ik achterstevoren op het hoofd van de olifant te zitten tot grote hilariteit van de plaatstelijke olifantemenners! Hehe, het was ook heel grappig, maar ik heb dan heel behendig, via het draaien rond mijn as, me toch in de juiste richting op de olifant kunnen plaatsen!!De fotos worden ons per cd opgestuurd en binnenkort staan we dus op de site en foldertjes in Luang Prabang voor de kayak and elephant tour!!! Voor mensen die van plan zijn om naar hier te komen, zeker een foldertje voor mij meenemen :) Het was echt een hele leuke dag en volledig gratis ook nog! Ideaal!! Op de terugweg zijn we ook nog gestopt in 'Pineapple village' Hier zie je alle pineapple fields gekoppeld aan honderdduizende kraampjes met miljoenen ananassen te koop....Grappig zicht en vooral heel lekker!
Vandaag zijn Koen en ik naar de watervallen geweest. Maar niet vooraleer we om half zes waren opgestaan om de vele jonge monikken van eten te voorzien om de dag door te komen. De moniken lopen op een rij, blootvoets, gekleed in hun oranje gewaden de straten van de stad af met een kom. Ze bedelen niet, maar als je sticky rice of mandarijnen, of ander eetwaar aanbiedt, openen ze gewillig hun mandje en mag je doneren wat je wil. We zaten aan een mooi gedekt tafeltje op het terras van ons hotel op onze knieen te wachten tot de novices voorbij kwamen....Heel speciaal en uniek om mee te maken. Daarna zijn we met de tuktuk naar de mooiste watervallen geweest die ik tot nu toe gezien heb! We zijn helemaal in tenue, lees: witte rok en sletsen, helemaal tot de top gewandeld langs modderige en vooral gladde wegen, om dan te zien dat we langs de identieke weg terug moesten...Maar het was het meer dan waard! Onderweg naar daar zijn we het 'Bear rescue camp' gepasseerd. Buiten beren die met elkaar spelen is er niet veel aan te zien, ware het niet dat de omheining volledig labiel en afgebroken was. Gelukkig vonden de beren hun nieuwe habitat leuker dan een paar Belgische toeristen!

Laos is een land voor outdoorlovers. De natuur is voor mij uniek tot nog toe, maar qua cultuur is er niet veel te zien.
Morgen vertrekken we naar Phonsovan om een van de enige culturele plekjes van Laos te ontdekken, namelijk 'Plain of Jars'. Een achturige busreis zal ons veilig op onze bestemming brengen.
Hier horen jullie snel meer over!

Tot snel!

Dikke kus,
Astrid